JURAJ STANIK TRIO - THE DEEP

Artiest info
Website
 
Label : Challenge
Distr. : New Arts Int.

Juraj Stanik (1969) is een gerespecteerde jazzpianist, hij studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, was finalist in het Wessel Ilcken Concours, won de Pall Mall Export Swing Award en de Leverkusen Jazz Award met het quintet Five Up High met o.a. Benjamin Herman en Jasper Blom. Hij speelde o.a. met het befaamde Ben van den Dungen – Jarmo Hoogendijk Quintet en ook met Brand New Orleans, een supergroep met Van den Dungen Hoogendijk, Emmery, Engels en Stanik. Hij vormde ook een duo met Ack van Rooyen. Hij is tevens hoofdvakdocent jazzpiano aan het Haagse Conservatorium, zijn collega’s roemen hem om zijn pianistische gaven en harmonisch talent, dat hij vooral heeft te danken aan zijn klassieke opleiding en voorkeur voor componisten als Bartók, Debussy en Ravel . Dit is inmiddels zijn vijfde album, dit maal op vinyl. Hij is hier te horen met Frans van der Hoeven op contrabas en Tim Hennekes op drums.

Op dit album ligt de nadruk vooral op ballads, te beginnen met “I’ll close my eyes” van de Engelse bandleider Billy Reid uit 1945, het succes kwam pas na een tekstverandering door succes songwriter Buddy Kaye, het nummer is vooral bekend door de uitvoeringen van Dinah Washington en Sarah Vaughan. Ook “Close enough for love” uit 1979 van Johnny Mandel is bekend door de vocale versie van Peggy Lee. “You know I care” van Duke Pearson is voornamelijk bekend door de uitvoering van zijn nonet met o.a. George Coleman en Pepper Adams uit 1965. Het titelnummer “The Deep” werd geschreven door saxofonist Jasper Blom, winnaar van de Boy Edgar Prijs in 2019, het is gebaseerd op de film met dezelfde titel. “The feeling of jazz” is een standard van Duke Ellington en past ook naadloos in het repertoire op deze lp.

“Freedom Jazz Dance“ behoort tot een van de topstukken op de lp, het is een geweldig swingend nummer geschreven door saxofonist Eddie Harris en bekend van zijn album met pianist Cedar Walton, ook Miles Davis nam het op met Herbie Hancock en te horen op het bootleg album. “More than ever” is een compositie van Stanik, een fijne ballad gebracht vol elegantie en tederheid, waarin Frans excelleert op zijn bas met heldere noten. Ook het razendsnelle “Chasin’Joe” is van Stanik, een geweldige compositie vol drive en swing, hier is goed te horen hoe compact dit trio zich manifesteert. Kortom, een geweldige lp van een supertrio en een meester pianist die zich met recht kan beroemen op de titel a real musician musician.

Jan van Leersum.